بهترین لیزر برای پوست های سبزه کدام است؟
سالیان سال از رفع موهای زائد با لیزر به عنوان فرآیندی که مشتریان آن افرادی با پوست روشن هستند یاد میشد. علت این موضوع کاملاً ساده و قابل درک است. تا مدتها ما فناوری بخصوصی که بتواند با ایمنی بالا فرآیند لیزر برای پوستهای سبزه را انجام دهد در اختیار نداشتیم. با این حال، پیشرفتهای صورت گرفته در فناوری لیزر موهای زائد موجب شده است که اکنون بتوانیم به نحوی ایمن و مؤثر افراد را با انواع پوست و مو تحت درمان رفع موهای زائد با لیزر قرار دهیم. اما سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که بهترین دستگاه لیزر مو زائد کدام است؟ افرادی که پوست سبزه دارند باید به دنبال کلینیکهای معتبر و باتجربه که مجهز به دستگاههای لیزر ان دی یاگ هستند بگردند؛ چراکه این دستگاهها بهترین لیزر برای پوست های سبزه در نظر گرفته میشوند.
لیزر موهای زائد چگونه انجام میشود؟
برای فهمیدن این موضوع که چرا فرآیندهای مختلفی در رفع موهای زائد پوستهای تیره دخیل هستند، ابتدا بایستی طرز کار دستگاه لیزر موهای زائد را به طور دقیق درک کنیم.
لیزر موهای زائد فرآیندی که است در آن از پرتو متمرکز نور (لیزر) برای از بین بردن موهای زائد بدن و صورت استفاده میشود. در طی این فرآیند، دستگاه قسمتی از پوست را که دارای موهای ناخواسته است مورد هدف قرار میدهد. اشعه لیزر از دستگاه به ناحیه مورد نظر تابانده شده و این پرتو نور توسط رنگدانه موجود در مو یا ملانین جذب میشود.
نور پس از جذب شدن به گرما تبدیل میشود و این گرما در طول فولیکول مو تا ریشه آن منتقل میگردد. در اینجا آسیب وارد آمده به ریشه فولیکول مو موجب میشود که فولیکولها به طور موقت یا دائمی توانایی رشد خود را از دست بدهند.
چرا لیزر موهای زائد برای پوستهای روشن و موهای تیره ایده آل است؟
زمانی که لیزر موهای زائد برای نخستین بار معرفی شد، پزشکان و تکنسینهای زیبایی دریافتند که این فناوری بیشترین تأثیر را بر بیمارانی خواهد گذاشت که پوست روشن و موهای تیره دارند.
علت این موضوع به نحوه کارکرد این فناوری برمیگردد: هنگامی که نور به دلیل جاذبهای که نسبت به ملانین مو دارد به داخل فولیکول مو منتقل میشود، بایستی یک تضاد بین رنگدانه مو و رنگدانه پوست وجود داشته باشد. هرچه این تضاد بیشتر باشد، احتمال تبدیل موفق انرژی نورانی به گرما در فولیکولهای مو بیشتر خواهد بود.
با این حساب، تکلیف افرادی که پوست روشن و موی تیره ندارند چیست؟ در بیان ساده، پزشکان نمیتوانند اثربخشی لیزر برای پوستهای تیره را تضمین کنند و در واقع، در بسیاری از موارد، چه بسا ممکن است امتحان کردن این روشها برای آنان خطرناک باشد.
بدون فناوری پیشرفتهای که امروزه در اختیار داریم، استفاده از دستگاههایی که طول موجهای غیر قابل جذب به داخل فولیکول مو را از خود ساطع میکنند ممکن است باعث بروز زخم، تاول، رنگ غیریکنواخت پوست و بسیاری مشکلات دیگر گردد. برخی از این عوارض جانبی ممکن است دائمی باشند. پیش از ابداع دستگاههای پیچیده امروزی، خانمهایی که پوست سبزه داشتند و میخواستند موهای زائد خود را از بین ببرند، درواقع بر سر ایمنی دستگاه برای پوستشان قمار میکردند.
در فناوریهای قدیمیتر لیزر موهای زائد، تنها افرادی که در دسته بندی نوع پوست ۱ یا ۲ جای میگرفتند میتوانستند بدون عارضه درمان رفع موهای زائد را دریافت کنند. افرادی که از گروه ۳ یا ۴ بودند، میتوانستند خطر این روش را به جان بخرند؛ اما در مورد افراد با تن پوست ۵ یا ۶ این روش تقریباً به طور قطعی غیرایمن در نظر گرفته میشد.
چرا لیزر موهای زائد پوست سبزه اکنون روشی ایمن است؟
خوشبختانه، پیشرفت سریع دستگاههای لیزر موهای زائد موجب گردید که در طی چند دهه، پزشکان بتوانند درمانهای لیزر موهای زائد را با ایمنی بالا به تمامی افراد با تنهای مختلف پوست ارائه دهند. در حقیقت علت تأخیر در روی کار آمدن لیزر برای پوستهای سبزه را میتوان ناشی از تحقیقات ناکافی شرکتها در بازارهای مربوطه و عدم رغبت آنها به انجام این درمانها دانست.
دکتر فرن کوک-بولدن، بنیانگذار مؤسسه تحقیقاتی فنون پزشکی برای افراد با پوست سبزه و تیره بر این باور است که «هنگامی که لیزرها برای نخستین بار روی کار آمدند، تنها در افرادی با پوست روشنتر کاربرد داشتند. شرکتها از مخاطرات ناشی از ارائه این روشها به افراد با پوست سبزه آگاهی داشته و نمیخواستند برای خود دردسر درست کنند. به علاوه آنها به اندازه کافی مشتریان خود را در میان افراد با نوع پوست روشن به دست آورده بودند، چرا باید این مسئولیت مضاعف را قبول میکردند؟».
اما پیشرفتهای اخیر دقیقاً چه چیزی را به دستگاههای لیزر افزود که منجر به کارکرد ایمن آنها در لیزر برای پوستهای سبزه گردید؟ برای پاسخ دادن به این پرسش باید ترکیب اشعه لیزر یعنی طول موجهای به کار رفته در آن را درک کنیم.
دستگاههای لیزر عمدتاً با یک طول موج واحد عمل میکنند. این طول موج خروجی دستگاه موجب میشود که لیزر با برخی از انواع پوست در مقایسه با دیگر انواع سازگاری بیشتری داشته باشد. طول موجهای اولیه به کار رفته برای رفع موهای زائد از نوع یاقوت سرخ و آرگون با طول موجهای به ترتیب ۳/۶۹۴ نانومتر و ۴۸۸ نانومتر بود.
از آن زمان، طول موج الکساندرایت (۷۵۵ نانومتر) تبدیل به طول موج اصلی برای پوستهای روشن شده است. طول موجهای کوتاهتر که پیشتر مورد استفاده قرار میگرفتند اکنون برای پوست خطرناک در نظر گرفته میشوند. هرچه طول موج کوتاهتر باشد، فرکانس آن بالاتر است و هرچه فرکانس بالاتر باشد، انرژی بیشتری توسط هر یک از فوتونهای نور حمل میشود.
برای ایمن ساختن فرآیند لیزر موهای زائد پوست سبزه بایستی فیلترهای مخصوصی به دستگاه اضافه میشد که طول موجها را از این هم بلندتر سازد. شرکتها سازنده از طریق افزایش طول موج، فرکانس را باز هم پایینتر آورده و توانستند لیزرهایی با انرژی کمتر به ازای هر فوتون بسازند.
وجه تمایز طول موجهای بلندتر چیست؟
با طول موجهای بلندتر میتوان درمان لیزر برای پوستهای سبزه را با ایمنی بالا انجام داد؛ چراکه طول موجهای بلندتر لیزر برخلاف انواع قدیمیتر پوست را نمیسوزانند. لیزرهایی که طول موجهای بلندتر دارند تحت عنوان لیزر دایود با طول موج ۸۱۰ نانومتر و لیزر ان دی یاگ با طول موج ۱۰۶۴ نانومتر شناخته میشوند. لیزر نئودیمیوم گزینه پیشنهادی و بهترین لیزر برای پوستهای سبزه و تیره به شمار میآید.
اما تا چه میزان اطمینان حاصل کردن از این موضوع که دستگاه لیزر و طول موج به کار رفته در آن متناسب تن پوست شماست اهمیت دارد؟ در واقع، این قضیه خصوصاً اگر پوست سبزهتر داشته باشید بسیار مهم است. افرادی که پوست روشن دارند نگرانی چندانی بابت استفاده از دیگر طول موجها نخواهند داشت و تنها عارضهای که ممکن است در مورد آنها رخ دهد، ناکارآمدی درمان لیزر خواهد بود. این در حالی است که افراد با تن پوست تیره ممکن است در درمان با دستگاههای الکساندرایت یا دیگر طول موجهای نامناسب دچار تاول، زخم یا سوختگی شوند.
بهترین کار این است که پیش از انجام درمان با فردی متخصص به انتخاب خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که در مرکز آنها ابزاری که بیشترین سازگاری را با پوست شما دارد موجود است. ارائه دهندگان خدمات لیزر که تجربه و شهرت کمتری دارند، معمولاً به استفاده از دستگاههایی حاوی یک طول موج لیزر بسنده میکنند و میکوشند به بیماران خود بقبولانند که یک نسخه واحد برای همه صدق خواهد کرد. این در حالی است که چنین موضوعی صحت ندارد.
دستگاه IPL در مقایسه با دستگاه لیزر برای پوستهای سبزه؛ آیا IPL برای پوستهای سبزه مناسب است؟
یکی از راههایی که از طریق آن ارائه دهندگان خدمات لیزر میتوانند یک نسخه واحد را برای همه مشتریان خود به کار ببندند، استفاده از دستگاههای IPL یا نور پالسی شدید است. بسیاری از افراد دستگاههای IPL را معادل دستگاههای لیزر میدانند؛ اما این دو در حقیقت با یکدیگر متفاوتاند. دستگاههای لیزر با یک طول موج مشخص و دقیق کار میکنند و به طور انتخابی استایلهای مختلف پوست و موی روشن را مطابق دستورالعمل خود مورد هدف قرار میدهند؛ در حالی که دستگاههای IPL از طیفی از طول موجهای مختلف در حین فرآیند استفاده میکنند.
این بدان معناست که یک دستگاه IPL بیماران را با طول موجهایی در بازه 500 تا 1000 نانومتر مورد هدف قرار میدهد. تمامی طیف طول موجها در آن واحد در تماس با پوست قرار گرفته و این امر موجب میشود که پرتو نور نتواند به خوبی توسط ملانین فولیکول مو جذب شود. بنابراین هرچه طیف طول موجی دستگاه IPL وسیعتر باشد، انرژی ساطع شده از آن اثربخشی کمتری نسبت به دستگاه لیزر خواهد داشت.
بنابراین دستگاههای IPL بایستی برای دستیابی به نتایجی معادل با دستگاههای لیزر سطوح بالاتری از انرژی را از خود گسیل کنند. هرچه میزان انرژی گسیل شده که در تماس با پوست قرار میگیرد بیشتر باشد، خطر بروز عوارض مانند سوختگی و تاول خصوصاً در افراد با تن پوست تیره بیشتر خواهد بود.
البته IPL کاربردهای خاص خود را داراست و برای مثال روشی عالی برای درمان برخی مشکلات پوستی مانند اتساع مویرگها، قرمزی و تجمع رنگدانهها در بافت (پیگمانتاسیون) به شمار میآید. با این حال اگر یک کلینیک لیزر موهای زائد مدعی است که از IPL به نحوی مؤثر در رفع موهای زائد استفاده میکند، بهتر است به دنبال کلینیک و متخصص زیبایی دیگری بگردید. IPL جایگزین مناسبی برای دستگاههای لیزر خصوصاً لیزر برای پوستهای سبزه نبوده و استفاده از آن بر روی پوستهای سبزهتر ممکن است موجب بروز عوارض جانبی درازمدت و دردناک گردد.
آیا دستگاههای IPL مناسب برای پوستهای سبزه وجود دارند؟
اگر میخواهید از دستگاههای خانگی IPL برای رفع موهای زائد خود استفاده کنید، به شما این مژده را میدهیم که برخی از انواع محدود دستگاههای IPL موجود در بازار از نظر بالینی برای تنهای پوست سبزه ایمن شناخته شدهاند.
در حالی که دستگاههای IPL معمول طیفی از طول موجها را گسیل کرده و نیاز به انرژی بیشتری برای اثربخشی در حد دستگاههای لیزر دارند، دستگاههای خانگی و ایمن IPL طوری طراحی شدهاند که طیفی با شدت انرژی بسیار کمتر را از خود ساطع میکنند. این دستگاهها همچنین از فیلترهای مخصوصی برخوردارند که انرژی گسیل شده را مجدداً تضعیف میسازد.
هنگامی که به دنبال دستگاه IPL خانگی ایدهآل برای پوست سبزه خود میگردید، باید جستجوی خود را در میان محصولاتی که از قابلیتهای فناوری ELOS و رادیوفرکانسی (RF) فاقد حساسیت به رنگ برخوردارند صورت دهید.
فناوری ELOS
ELOS مخفف عبارت «هم افزایی الکترونوری» است. در این فناوری از ترکیب امواج رادیوفرکانسی (RF) و نور پالسی شدید (IPL) برای بالابردن دقت انتخابی دستگاه در هدف قرار دادن فولیکولهای مو به نحوی کارآمد و ایمن استفاده میشود. به کارگیری فناوری ELOS در این ترکیب موجب میشود که رفع موهای زائد در تنهای تیره پوست، سریعتر، آسانتر و با نرمی بیشتری صورت گیرد.
فناوری رادیوفرکانسی فاقد حساسیت به رنگ (Colorblind RF)
فناوری رادیوفرکانسی یک فناوری الکتریکی فاقد حساسیت به نور بوده و این موضوع موجب میشود که به کارگیری آن به تنهایی در دستگاههای IPL فاقد اثربخشی باشد. امواج رادیوفرکانسی میتوانند با پالسهای نوری به پوست حرارت دهند، اما هیچ گونه هدف گیری انتخابی بدون ELOS وجود نخواهد داشت. هنگامی که این فناوری با فناوری ELOS همراه میشود، میتواند به طور مؤثر موجب کاهش موهای زائد در کاربران با پوست سبزه گردد.
به علاوه در انتخاب IPL باید به دنبال دستگاههایی بگردید که دوام بالایی دارند؛ چراکه کاربران با تن پوست سبزهتر برای دستیابی به نتایج قابل مشاهده، نیاز به استفاده طولانی مدتتر و با دفعات بیشتر از دستگاه IPL خواهند داشت.
مهمترین عاملی که در تعیین میزان دوام دستگاه خانگی IPL نقش دارد، لامپ آن است. به همین علت باید دستگاهی را پیدا کنید که لامپ آن از جنس کوارتز باشد؛ چراکه طول عمر این لامپها در مقایسه با لامپهای فلش زنون خصوصاً در استفاده در دماهای بالاتر و جلسات طولانیتر بسیار بیشتر خواهد بود.
در نهایت، باید دقت داشته باشید که دستگاه IPL مورد انتخابتان تأییدیه سازمان غذا و دارو را دریافت کرده باشد. در هنگام جستجو برای دستگاههای خانگی IPL برای پوستهای سبزهتر، ایمنی دستگاه باید در اولویت اول شما قرار داشته باشد؛ بنابراین تنها میتوانید به دستگاههایی که توسط این سازمان مورد تأیید قرار گرفتهاند اعتماد کنید.
برخی از بهترین دستگاههای لیزر خانگی IPL که برای اکثر تنهای پوست ایمن هستند عبارتند از:
- Silk’N Infinity
- Smoothskin Muse
- Braun Pro 5 IPL
- Lumea Prestige
اگر تن پوست شما به نوع شماره ۶ در مقیاس فیتزپاتریک از انواع پوست شباهت دارد، توصیه اکید میشود که به طور کلی از دستگاههای IPL دوری کنید. برای اینکه حداکثر میزان ایمنی را برای پوست خود به ارمغان آورید، فقط از دستگاههای لیزر برای پوستهای سبزه استفاده کنید. آنهایی که تن پوستشان سبزهتر است و دستگاههای خانگی IPL را خریداری میکنند باید به خاطر داشته باشند که اگرچه ممکن است با این دستگاه تا حدی شاهد نتایج باشند، اما این ابزارها به هیچ وجه از نظر اثربخشی با سایر روشهای درمانی مناسب برای رفع موی زائد برابری نخواهند کرد.
بهترین لیزر برای پوستهای سبزه: نئودیمیوم یاگ (Nd:YAG)
همان طور که پیشتر گفتیم، بهترین و مؤثرترین طول موجهای لیزر برای پوستهای سبزه طول موج نئودیمیوم یاگ و در برخی موارد طول موجهای دایود خواهند بود. بنابراین دستگاهی که از این طول موجها استفاده میکند، به عنوان بهترین لیزر برای پوستهای سبزه شناخته میشود. لازم به ذکر است که علاوه بر دستگاههای نئودیمیوم یاگ، دستگاههای لیزر تیتانیوم و پلاتینیوم نیز از طول موج Nd:YAG بهره برده و بنابراین بهترین انتخاب برای رفع موهای زائد به شمار میآیند. در این دستگاهها سه طول موج مختلف به کار رفته که آنها را برای تمامی انواع پوست مناسب ساخته است.
به زبان ساده، دستگاههای نئودیمیوم یاگ (و نیز دستگاههای لیزر تیتانیوم و پلاتینیوم) امواجی با طول موج لیزر Nd:YAG (۱۰۶۴ نانومتر) را تولید میکنند که بلندترین طول موج در دسترس بوده و موجب میشود که این دستگاهها راه حلی بی عیب و نقص برای افراد با تن پوست سبزه به شمار آیند. طول موج بلندتر نئودیمیوم یاگ باعث میشود که این امواج در مقایسه با لیزرهای دایود نفوذ بیشتری به داخل پوست داشته و بتوانند بدون آسیب به لایه سطحی پوست که حاوی رنگدانههای پوستی به عمق لایه درم دست پیدا کنند.
اما چه کسانی میتوانند از دستگاههای لیزر نئودیمیوم یاگ استفاده کنند؟ هر فردی که تن پوست سبزه دارد و نیز بیمارانی با تن پوست روشن که به تازگی پوست خود را برنزه کردهاند میتوانند از مزایای این دستگاهها بهرهمند شوند. این دستگاهها بدون شک ایمنترین گزینه موجود برای افراد با تن پوست سبزه به شمار میآیند و در عین حال نیز به میزان موفقیت بالا در میان دیگر انواع دستگاههای لیزر شهرت دارند.
آیا این بدان معناست که دستگاههای دایود که آنها هم طول موج بلندی (اما نه به اندازه نئودیمیوم یاگ) دارند، جایی در کلینیکهای زیبایی نخواهند داشت؟ به نظر نمیرسد که چنین نتیجه گیری درست باشد. برخی از پزشکان متخصص پوست و متخصصان مو بر این باورند که راه حل دستگاه لیزر دایود در حقیقت کمترین میزان درد را در میان روشهای رفع موهای زائد با لیزر داراست. علت این موضوع آن است که انرژی دایود با سرعت بسیار کمتری در مقایسه با لیزر ان دی یاگ منتقل میشود و همین امر زمان کافی برای کاهش حرارت پوست را فراهم میآورد.
دستگاههای دایود عمدتاً مجهز به یک دستگاه خنک کننده بوده که به طور آنی سطح پوست را خنک نموده و مانع از خطر حرارت بیش از حد پوست یا آسیب به آن میگردد. یکی از دستگاههای محبوب دایود، دستگاه لومنیس لایت شیر (Lumenis LightSheer) است که مجهز به ساز و کار درونی ساکشن پوست بوده و موجب منحرف کردن توجه افراد از درد ناشی از فرآیند لیزر میشود.
آیا لیزر تریا بر روی پوستهای سبزه اثر دارد؟
یکی از دستگاههای محبوب رفع موهای زائد، دستگاههای سری تریا و خصوصاً لیزر 4X تریاست. متأسفانه، این دستگاه به طور خاص برای افراد با تن پوست شماره ۴ طراحی شده است.
این بدان معناست که افراد با تن پوست روشن و قهوهای روشن تا متوسط میتوانند به طور ایمن رفع موهای زائد خود را با دستگاههای تریا تجربه کنند؛ اما آنهایی که پوستهای تیرهتر دارند باید به هر نحوی از این دستگاهها دوری کنند.
گزینههای دیگر رفع موهای زائد برای پوستهای سبزه
دستگاههایی که از طول موج نئودیمیوم یاگ استفاده میکنند، بهترین لیزر برای پوستهای سبزه به شمار میآیند. این طول موج بر روی موهای ضخیم و پرپشت اثربخش بوده و میتواند برای رفع موهای انبوه صورت و بدن به کار رود.
این دستگاهها نه تنها رشد مو را در نواحی تحت درمان کاهش میدهند، بلکه در صورت رشد مجدد موها، باعث رشد موهای نازکتر و نرمتر میشوند. با این حال برخی از افراد با تن پوست سبزه ممکن است روشهای دیگر رفع موهای زائد را مد نظر قرار دهند. در زیر به روشهای جایگزین برای لیزر موهای زائد پوست سبزه اشاره میکنیم:
تراشیدن مو
این روش سادهترین روش موبری است؛ با این حال تراشیدن مو صرفاً به عنوان راه حلی آسان برای دستیابی به نتایج کوتاه مدت مطرح است. موها در این روش تنها تا زمانی که مجدد رشد کنند از بین میروند و زمانی که دوباره رشد میکنند بیرون زدن انتهایشان از سطح پوست احساس زبری ناخوشایندی را به شما و اطرافیانتان خواهد داد.
بند انداختن و موم انداختن
بند انداختن مو یا استفاده از موم در سالنهای زیبایی از محبوبیت بالایی برخوردار است. خصوصاً برای افرادی که قصد ندارند به جلسات متعدد رفع موهای زائد در درازمدت پایبند بمانند. با این حال، همانند تراشیدن مو، روشهای بند انداختن و موم انداختن نیز فولیکول مو را به طور دائمی از بین نمیبرند. در این روشها مو از فولیکول آن خارج میشود که این امر به جای فلج شدن فولیکول مو، موجب برانگیختن رشد مجدد آن میگردد.
الکترولیز
یک روش ایمن و مؤثر دیگر برای رفع موهای ناخواسته بدن در افراد با پوست سبزه استفاده از الکترولیز است. این روش راه حلی عالی برای افرادی است که آمادگی برای رفع موهای زائد با لیزر را ندارند، خصوصاً در میان افرادی با پوستهای سبزهتر که به طور کلی بیشتر مستعد فولیکولیت یا رویش موهای زیرپوستی هستند. از جمله مزایای الکترولیز میتوان به رفع دائمی موهای ناخواسته، امکان رفع موهای هر ناحیه از بدن و اثربخشی بر روی تمامی انواع پوستها و موها اشاره کرد.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!